AIDSKATJES

25 nov AIDSKATJES

Telkens weer horen we welke foute ideeën er heersen rond aids-positieve katten, zeker ook bij dierenartsen! “Een aids-positieve kat? Dat is een kat die echt heel erg ziek en graatmager is. Je kan ze zo onderscheiden van een gezonde kat.” Ohja, echtwaar? Kijk dan maar even naar deze vier rakkers. Alle vier aids-positief, rond en gezond en vol levensvreugde!

Natuurlijk klopt het dat het immuunsysteem van een aids-positieve kat verzwakt raakt en dat ze zonder juiste zorgen erg ziek kunnen worden. Ook kunnen ze naarmate ze in een verder gevorderd stadium terecht komen zichtbaar gaan vermageren en kunnen steeds meer infecties de kop opsteken. Maar tussen het moment van besmetting en dat laatste stadium zitten meestal jaaaaren. Jaren waarin de katten zichtbaar genieten van het leven en uiterlijk helemaal niet te onderscheiden zijn van hun soortgenoten. Heel wat FIV-positieve katten die de juiste zorgen en opvolging krijgen sterven trouwens gewoon van ouderdom..

Dus, voor eens en voor altijd: FIV-positieve katten zijn net zo lief als andere katten, kunnen net zo goed genieten van knuffels en vinden het even leuk om achter alles wat beweegt aan te zitten…

 

FIV of kattenaids is een virus, dat zich verspreidt van kat tot kat via bijtwonden. De besmetting vindt dus enkel plaats via bloed-op-bloed-contact tussen katten en NIET via contact tussen katten die elkaar wassen of uit hetzelfde bakje eten.

Het FIV vernietigt een deel van de witte bloedcellen, waardoor het immuunsysteem aangetast wordt. Die witte bloedcellen hebben ze echter nodig om tegen allerlei infecties te kunnen vechten, zoals bacteriën, virussen…  De FIV-kat loopt allerlei kwalen op zoals longontsteking, huidproblemen, luchtweginfecties, nierproblemen enz. omdat het immuunsysteem zo onder druk wordt gezet. Eenmaal besmet met FIV, blijft de kat ook besmet.
Wereldwijd zijn er 2,5 tot 4 % huiskatten besmet met het FIV virus.

In principe kan elke kat FIV oplopen, maar de grootste risicogroep is de ongecastreerde kater die buiten loopt. Besmetting vindt plaats via bijtwonden. Ongecastreerde katers hebben nou eenmaal de neiging om met elkaar in gevecht te gaan, zeker als zich een krolse poes in hun buurt laat zien, als ze hun territorium verdedigen of voedsel zoeken.

Ook voor ongesteriliseerde poezen die buiten lopen vormt het virus een risico. Na ‘gedekt’ te zijn door een kater, zal deze laatste – en dit als onderdeel van het paringsritueel – vaak in haar nekje bijten. Dit kan diepe wonden veroorzaken en kan bloed-op-bloed-contact plaatsvinden.
Een besmette moederpoes kan echter meestal ongestraft haar kittens zogen: besmettingsgevaar is in dit geval gering. Toch is het goed om de kittens z.s.m zelf met een flesje groot te brengen. Zwanger mag een FIV-poes echter nooit zijn. Is dit toch het geval, dan worden de ongeboren kittens het best geaborteerd.

Katten die uitsluitend binnenshuis wonen, raken gewoonlijk niet tot nauwelijks besmet.

Het is moeilijk te zeggen hoe lang een FIV-kat te leven heeft. Bij sommigen uit de ziekte zich binnen enkele maanden , maar meestal duurt het jaren! Het komt geregeld voor dat het 5 à 10 jaar duurt eer bij een besmette kat de eerste symptomen worden waargenomen.
Onze ervaring leert dat katten besmet met het fiv virus nog jarenlang een prima leven leiden en geregeld sterven uit ouderdom. Het gaat hier tenslotte over een lentevirus dwz: een zeer traag virus met een zeer lange incubatietijd.

Het is van groot belang dat u FIV-katten aan zo weinig mogelijk stress blootstelt en laat leven in een rustige omgeving, gekoppeld aan de juiste verzorging: gezonde voeding, extra vitamines en een ondersteuning met medicatie, indien nodig. Er bestaat GEEN vaccinatie tegen het FIV-virus.

De Europese adviesraad voor kattenziekten (ABCD) benadrukt expliciet dat een kat FIV drager een prima leven kan leiden, we citeren:
“FIV-geïnfecteerde katten hebben veelal een goede levensverwachting zolang ze vroegtijdig behandeld worden tegen secundaire infecties”

Bron: www.buddykat.be