10 Tips om je kat koel te houden in de zomer

07 aug 10 Tips om je kat koel te houden in de zomer

Kuro_sun

De zomer gaat bijna beginnen, en iedereen zoekt afkoeling in zwembaden en draagt shorts en topjes, maar jouw kat moet het ganse jaar door zijn dikke vachtjas dragen. Bij deze hoge temperaturen kan je kat vlug uitgedroogd raken en oververhit. Katten verliezen het meeste warmte langs hun buik, vandaar dat je bijna alle katten languit ziet liggen op hun buik. Hier zijn 10 makkelijke tips om het je kat wat draaglijker te maken.

1. ijsklontjes en drinkfonteintjes
Zet per kat een extra kom water of voorzie drinkfonteintjes op een schaduwrijke plaats en gooi er enkele ijsblokjes in zodat het water minder vlug lauw word.Let op: Laat nooit je kat van een ijslolly of ijscréme likken.

2. ijsflesje
Vul een plastic flesje (coca-cola of spa flesje) met koud water en plaats het in de diepvries tot het bevroren is. (vul het flesje met 3/4 water aangezien water uitzet bij bevriezing en het flesje anders openbarst).
Draai het flesje in een handdoek en plaats deze in het mandje of favoriete slaapplekje van je kat. Let op: gebruik geen coldhot packs! de vloeistof is gevaarlijk voor katten als deze ze per ongeluk zouden open krabben.

3. Natte handdoek
Dompel een handdoek in een emmer water, wring hem uit en leg de handdoek op je vloer. De meeste katten verdragen wel een beetje vocht op hun vacht vooral als het een aangenaam fris gevoel geeft. Katten likken hun vacht ook ter afkoeling, dus.

4. Maak je handen nat
Maak je handen nat of neem een washandje en strijk een paar keer over hun vacht tot deze lichtjes vochtig is. De haren zijn dan in piekjes en verkoelt de huid. Let op: niet té nat, wat tot onderkoeling kan lijden.

5. Ventilator of zelfgemaakte Airco
Is er geen wind, gebruik dan een kleine ventilator die je vanop de tafel naar beneden richt.
Voor extra koeling (Airco) kan je 2x 1.5l bevrozen water flessen voor de ventilator zetten.

6. Even geen speeltijd, maar slapen in de schaduw
Hou de speeltijd voor later op de avond als het wat is afgekoeld. Katten raken snel overhit, dus hou ze rustig. Voor huisdieren die niet in huis verblijven of niet in huis kunnen als jij er niet bent, is het noodzakelijk om een schaduwrijke schuilplaats te voorzien zodat ze niet in direct zonlicht moeten staan. Opgelet met schuilplaatsen (deels) uit plastic of golfplaten: door het serre-effect warmen deze nog meer op, en is de schuilplaats nog heter dan de zon.

7. Laat je kat / hond of kind nooit achter in je auto
Moet je naar de dierenarts laat je auto dan even draaien met de airco op, vooraleer je de kat in de auto plaatst. Heb je geen airco, laat dan de auto luchten door alle ramen enkele minuten open te laten staan. (hoe zou je zelf zijn) Staat je auto buiten in de zon laat dan nooit je ramen op een kier staan zodat een kat er kan in springen. Het kan tot 40°C worden in auto in enkele minuten! *Dit geldt ook voor honden in auto’s: Laat je hond NOOIT achter in een afgesloten auto, zelfs niet voor een korte trip naar de winkel.
Bij hyperthermie kan orgaanschade optreden vanaf een lichaamstemperatuur van 40 of 41 graden. Dit is niet zo bij koorts omdat onze inwendige thermostaat dan ook warmte-afvoer regelt. Vanaf een lichaamstemperatuur van 42 graden geven ook de hersenen het op.
EERSTE HULP: Ben je getuige van een dier of kind opgesloten in een auto: sla de ruiten in en verwittig onmiddellijk de hulpdiensten. Breng het dier/kind in de schaduw en geef het indien mogelijk zo snel mogelijk (niet te koud) water en koel het lichaam langzaam af met water.

8. Sluit de gordijnen en let op met kiepramen!
Sluit zoveel mogelijk zon gerichte vensters af. Let op met ramen die open kiepen. Katten die trachten door de kier naar buiten te gaan zullen altijd vast komen te zitten!! Gebruik hiervoor speciaal in de handel verkrijgbare spies om de kier af te dichten.
Bij Zooplus: Beschermhekje voor gekiepte ramen Voorbeeld: Ongeval met kiepraam (Facebook)[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]

In dit voorbeeld tip 7: Hond achtergelaten in auto.

In dit voorbeeld tip 8: Kat zit vast in kiepraam.

9. Zonnecrème
Witte katten zijn extra gevoelig voor felle zon. breng wat zonnecréme aan op de tippen van de oren. Voor hen is er deze speciale zonnecrème

10.Langharige katten scheren
Je kan er over nadenken om je langharige kat tijdens de zomer een lions-cut scheerbeurt te geven. (enkel kopje, pootjes, en staart zijn niet geschoren. Een goeie trimmer weet hier wel raad mee, en zal zeker niet té kort scheren. Een te korte vacht verhoogt de kans op verbranding.

Toch oververhit?

PiepVandaag-hoofdredacteur Karen Soeters stapte daarom zelf in de auto om te ervaren en te laten zien hoe het is om een uur lang in een auto te zitten waar de temperatuur tot 50 graden oploopt. Dierenarts en presentator van het SBS programma Beestengeluk Piet Hellemans begeleidde haar bij het experiment. ©PiepVandaag.nl
Link naar artikel

Je Hond achtergelaten in auto? Zo voelt dat!.

Temperaturen van het asfalt.

Zodra het buiten 20 graden Celsius is, kan een dier in de zon oververhit raken. Een dier dat oververhit is kan sterven als er niet razendsnel ingegrepen wordt!

Over het algemeen kunnen katten grote hitte beter verdragen dan bijvoorbeeld honden. Toch kan het gebeuren dat je kat oververhit raakt. Dat herken je doordat hij gaat hijgen om zijn lichaamstemperatuur te laten dalen.

Symptomen van een zonneslag/oververhitting

Is je kat sloom, heeft ze last om te ademen, raakt ze bewusteloos of is ze aan het kwijlen, hijgen, heeft ze diarree, of braakt ze? Ook het tandvlees en de tong kleuren helderrood. Bewegingsstoornissen en omvallen zijn ook symptomen van oververhitting/zonneslag. De rectale temperatuur stijgt boven de 40°C. De hartslag ligt boven de 200 slagen per minuut.

Raadpleeg dan onmiddellijk de dierenarts.

Symptomen van een zonneslag kunnen leiden tot aandoening van de lever en hartproblemen.
EHBO: Verplaats je kat naar een koele plaats (bvb badkamer, kelder) en wikkel een natte handdoek onder het dier – op de buik dus, (een natte handdoek op de rug kan, door de hitteshock echter onderhuidse brandwonden veroorzaken!), ga dan naar de dierenarts.
Plaats je dier niet in koud water: het bruuske temperatuursverschil kan het in shock doen gaan.
Geef je dier te drinken, maar zorg ervoor dat het water niet te koud is.

http://www.m75.be/supercat/Heatstroke%20cats.jpg