WAAROM STERILISEREN ZO BELANGRIJK IS!

09 mrt WAAROM STERILISEREN ZO BELANGRIJK IS!

STERILISATIE OF CASTRATIE IS HET BESTE VOOR UW KAT.

Tenzij u een nestje wilt fokken met uw nieuwe kitten, is sterilisatie of castratie het beste wat u kunt doen om uw kitten een plezierig leven te bieden. Waarom? Niet alleen omdat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over een ongewenste zwangerschap van uw poes, maar ook omdat u voorkomt dat uw kater seksueel gedrag gaat vertonen – zoals sproeien en krijsen – wat zeer onaangenaam kan zijn. Bovendien wordt de drang om ver van huis een partner te vinden weggenomen en zal uw kat u trouw blijven en aanhankelijk zijn, en minder de neiging hebben om weg te lopen. Het risico dat uw kat wordt overreden wordt zo kleiner en ze zal ook minder vechten met andere katten.

Sterilisatie of castratie heeft ook voordelen voor de gezondheid van uw kat. Omdat de hoeveelheid hormonen afneemt, is uw kat minder gevoelig voor ziekten zoals baarmoederontsteking en kanker. Gesteriliseerde of gecastreerde katten leven doorgaans ook langer.

 

Meer voor- en nadelen kun je lezen in het artikel “Voor- en nadelen sterilisatie kat

 

Belgische wetgeving:
Vanaf 1 september 2012 moeten alle katten in de Belgische asielen gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd zijn voor ze kunnen worden geadopteerd. Tot 1 maart 2013 kan de adoptant echter met het asiel een overeenkomst afsluiten om de sterilisatie door een arts van zijn keuze te laten uitvoeren binnen de zes maanden na adoptie. Een dergelijke overeenkomst kan nog tot 1 maart 2014 voor katten jonger dan zes maanden bij adoptie.
Vanaf 1 september 2014 wordt deze maatregel naar kwekers en particulieren uitgebreid. Alle katten moeten dan vóór ze verkocht of weggegeven worden, gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Alleen de katten die bestemd zijn voor een erkende kwekerij of voor mensen in het buitenland zullen nog zonder voorafgaande sterilisatie mogen worden verhandeld.

Of het nu door de nieuwe wetgeving komt, of door de laksheid van de mens, heel veel katten worden gedumpt. Mensen denken algauw dat kittens overleven op muizen en ze die zelf kunnen vangen.

Niets is minder waar.

Joke

Dit is een schoolvoorbeeld en waar menig opvang en asiel dagelijks mee te maken krijgen. Kittens worden gedumpt omdat de mama poes niet steriel was. Van de drie kittens zijn er reeds twee gestorven, het derde kitten wordt nu opgevangen en komt er hopelijk helemaal door.

Wanneer kittens gedumpt worden, nog voor ze de eerste moedermelk krijgen, hebben ze nog minder slaagkans in het leven. De eerste melk zorgt er voor dat de meeste antistoffen en beschermende stoffen worden overgedragen.  Kittens lopen zo minder kans om niesziekte en andere besmettelijke ziekten te krijgen.

steriel 1steriel 2

 

Laat het aub niet zo ver komen. Hun verhaal lees je hier.

Katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, hebben ook meer kans om aids te krijgen. Hun territoriumdrang is groter, ze gaan verder weg, vechten meer waardoor de kans op aids en andere besmettelijke ziekten groter wordt.

Katten die daardoor hun weg naar huis kwijt zijn, sluiten zich ook gemakkelijker aan bij een zwerfkattenpopulatie. Daardoor geraakt die populatie ook uit evenwicht.

sterilisatie

 

 

Bron: Hill’s

Bron: Sterilisatiekat.com