Vanaf vandaag moet u uw kat verplicht laten steriliseren

01 apr Vanaf vandaag moet u uw kat verplicht laten steriliseren

Vanaf vandaag moet u uw kat verplicht laten steriliseren

Vanaf vandaag moeten nieuwgeboren katjes verplicht gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn. Katten die geboren zijn na september 2014 moeten voor 2020 gesteriliseerd worden. Met deze maatregel wil Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) greep krijgen op de kattenpopulatie, want er worden volgens hem te veel katten geboren in Vlaanderen.

Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren”, horen we van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. “In het andere geval zorgt die voor tientallen nakomelingen die eindigen op straat, in een asiel of worden geëuthanaseerd.”

Om het aantal zwerfkatten tegen te gaan, komt er vanaf vandaag een nieuwe regelgeving: alle nieuwgeboren katjes moeten gesteriliseerd worden voor ze vijf maanden zijn en katten die geboren zijn na september 2014, krijgen tot 1 januari 2020 de tijd om de ingreep te laten uitvoeren bij een dierenarts.

Katten afkomstig van buiten Vlaanderen, moeten ook gesteriliseerd worden binnen de 30 dagen na aankomst in Vlaanderen. Wie de regels niet respecteert, riskeert een boete tot 416 euro.

Het einde van de huiskat?

Wie wil kweken met katten zal een erkenning moeten aanvragen als hobbykweker. Om die erkenning te kunnen krijgen, zijn er een aantal voorwaarden zoals een goede huisvesting, een goede verzorging, diergeneeskundige begeleiding en voldoende tijd om bezig te zijn met de dieren.

Alle steden en gemeenten moeten ook een kattenplan opstellen.

 Arne De Jaegere
Bron: nws 

Sterilisatie van de huiskat:
De Vlaamse regering heeft beslist dat elke kat in het Vlaamse Gewest gesteriliseerd moet worden:
– voor de leeftijd van 5 maanden indien geboren vanaf 1 april 2018;
– katten geboren tussen 1 april 2014 en 31 maart 2018 krijgen een overgangsregeling en moeten gesteriliseerd worden uiterlijk op 01.01.2020.
Sowieso vóórdat ze van eigenaar veranderen!
Niet-gesteriliseerde katten mogen niet verhandeld of (gratis)weggegeven worden (behoudens enkele uitzonderingen zoals fokkers).

Chippen van de huiskat:
Elke kat moet geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden voor de leeftijd van 12 weken, en in elk geval, voor de kat verhandeld of weggegeven wordt. Niet-geïdentificeerde en geregistreerde katten mag je niet aankopen of krijgen.

Bij het niet naleven van deze wetten riskeert men een boete van 416 EUR.

Een laatste puntje waar we ook erg blij mee zijn is het volgende:
Art. 20/9. Wanneer zwerfkatten opnieuw worden vrijgelaten, zorgt de gemeente ervoor dat de dieren gecontroleerd gevoederd worden en voldoende beschutting hebben, desgevallend in samenspraak met de omwonenden.

Bron: Vlaamse regering