WAAROM CHIPPEN?

25 nov WAAROM CHIPPEN?

Katten die vermist zijn, worden sneller terug thuis gebracht als ze gechipt zijn, tenminste als ze juist geregistreerd staat. Wanneer je adres gegevens, telefoonnummer of wanneer de kat van eigenaar verandert, niet worden aangepast, duurt het veel langer eer de kat bij de rechtmatige eigenaar terecht komt.
Een chip is iets groter dan een rijstkorrel, en wordt met een speciale naald ingespoten in de nek van je dier.
Regelmatig krijgen we de vraag of een kat een chip kan verliezen. Een chip kan verplaatsen in het lichaam. Bij een wonde ter hoogte van de nek, kan het ook gebeuren dat de chip vernield wordt, alsook bij een aangereden dier.
Tegenwoordig zijn er ook geolocators zodat je op 50 m  nauwkeurig kan zeggen waar je lieverd zich bevindt.
Het prijskaartje van je kat laten chippen ligt ergens tussen de 40 en de 60 euro zonder visite van de dierenarts. Informeer je dus even bij je dierenarts.

BELGISCHE WETGEVING:

Vanaf 1 september 2012 moeten alle katten in de Belgische asielen gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd zijn voor ze kunnen worden geadopteerd. Tot 1 maart 2013 kan de adoptant echter met het asiel een overeenkomst afsluiten om de sterilisatie door een arts van zijn keuze te laten uitvoeren binnen de zes maanden na adoptie. Een dergelijke overeenkomst kan nog tot 1 maart 2014 voor katten jonger dan zes maanden bij adoptie.

Vanaf 1 september 2014 wordt deze maatregel naar kwekers en particulieren uitgebreid. Alle katten moeten dan vóór ze verkocht of weggegeven worden, gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Alleen de katten die bestemd zijn voor een erkende kwekerij of voor mensen in het buitenland zullen nog zonder voorafgaande sterilisatie mogen worden verhandeld.

HALSBAND EN CHIP VOOR KATTEN

Omdat je kat vrij mag rondlopen, komt ze al eens terecht in andermans tuin. Een halsband met plastic adreskokertje maakt zichtbaar duidelijk dat je dier een eigenaar heeft. Een rekbare halsband vermijdt dat je kat blijft hangen aan een tak of hek. Lichtweerkaatsende bandjes maken je kat zichtbaar in het donker. Je kat kan deze halsband helaas verliezen. Een chip geraakt echter nooit verloren.

NA CHIPPEN KOMT REGISTREREN

Nadat je huisdier door de dierenarts van een chip is voorzien, moet het dier nog geregistreerd worden. Als de chip niet (juist) geregistreerd staat, worden je adresgegevens niet gevonden en heeft de chip dus geen nut. Vergeet daarom niet om de chip te laten registreren. Wanneer u verhuist, kun je je  adresgegevens gratis aanpassen.

EEN CHIP AFLEZEN

De meeste dierenasielen, dierenartsen en de politie beschikken over een chiplezer. Wanneer deze boven de chip wordt gehouden, verschijnt het registratienummer op de chiplezer.
Een chip kan je niet altijd voelen! Dus bij een gevonden kat altijd chiplezer gebruiken!

EUROPEES PASPOORT

Wil je je huisdier meenemen op reis? Dan heb je daar een Europees dierenpaspoort voor nodig. De dierenarts kan dit paspoort alleen afleveren voor reeds gechipte dieren.

MIJN HUISDIER IS VERMIST! WAT MOET IK NU DOEN?

Als je huisdier vermist is kan je een aantal dingen doen.

  1. Allereerst: zoek het chipnummer van je dier op. Deze kan je vinden in het vaccinatieboekje of paspoort van je huisdier of op het registratiekaartje wat je van de databank hebt ontvangen (NB niet alle databanken sturen zo’n bewijs).
  2. Geef vervolgens aan de databank (waar je huisdier staat geregistreerd) door dat het dier vermist is. Zij kunnen veelal een aantekening maken bij de gegevens van het dier zodat in één oogopslag duidelijk is dat het om een vermissing gaat. Weet je niet (meer) bij welke databank je huisdier staat ingeschreven? Vul het chipnummer dan hier op in. Je kan zo gelijk controleren of je gegevens nog kloppen. http://www.idchips.com/nl/home
  3. Voor Nederland: Neem daarna contact op met Amivedi (de organisatie die vermiste en gevonden huisdieren in Nederland registreert). Klik hier voor de contactgegevens van een Amivedi-vrijwilliger bij je in de buurt.
  4. Voor België: https://www.catid.be/nl
  5. Voor honden: ** http://www.abiec-bvirh.be/

Adres: BVIRH, PB 168, BE-1060 Brussels 6 Belgïe
Tel.: +32 (0)70 222 445  Fax: +32 (0)70 222 446 Email: info@abiec-bvirh.be
** http://www.europetnet.com/

Tenslotte is het fijn te weten dat de meeste zoekgeraakte katten, vanzelf binnen afzienbare tijd weer bij de eigenaar op de stoep staan. Is je dier weerterechtvergeet je dan niet de betreffende instanties (Amivedi, databank, eventueel dierenambulance en dierenasiel etc.) van dit heuglijke nieuws op de hoogte te brengen? Dat bespaart hen namelijk veel tijd, moeite en kosten!