Wat nu met je gechipte kat?

11 sep Wat nu met je gechipte kat?

Anne-Lise haalde in het asiel 2 katten-broertjes: Melchior & Balthasar. Maar ondanks zijn chip liep Balthasar verloren en werd hij geadopteerd door een ander gezin…

To chip or no to chip?

Sinds 2014 is het verplicht om katten die geboren worden of die van eigenaar veranderen te steriliseren en te chippen/registreren. Die chip is een metalen dingetje, ongeveer zo groot als een rijstkorrel wat onderhuids in de nek van de kat wordt ingepland. Met een speciale lezer kan een dierenarts/asiel/… dan het nummer van de chip uitlezen. En doordat de chip verplicht geregistreerd moet worden wordt het nummer op de chip op die manier verbonden met de gegevens van de eigenaar. Met het chipnummer kan je dus de eigenaar achterhalen.

 

Een gechipte kat vindt altijd zijn baasje terug?

Helaas… Zo’n chip is geen “opspoor toestelletje”, maar als je kat gevonden wordt en bij een dierenarts terecht komt zou ze zo normaal gezien wel automatisch terug bij jou terecht moeten komen. “Zou”, want op dit moment is het chippen wel verplicht, en het registreren ook… Maar NERGENS staat waar en hoe die registratie moet gebeuren. De online database die daarvoor gemaakt moest worden is een tijdlang “vergeten”, maar intussen wel gemaakt. Alleen loopt de lancering ervan opnieuw al 6 maanden vertraging op.

Op dit moment mag dus elk asiel/… zelf kiezen hoe zij de chipnummers registreren. En al te vaak gebeurt dat in een eigen systeem dat niet door buitenstaanders te raadplegen is. Als je een kat vindt, moet je dus in feite elk asiel in de omstreek opbellen om te horen of zij het chipnummer kennen. Dat is bij Balthasar niet gebeurt en zo komt het dat zijn baasje Anne-Lise hem terugvond bij een ander gezin dat hem via een organisatie al opnieuw geadopteerd had.

Maar mijn kat is online geregistreerd!

Dat kan. De meeste dierenartsen registreren de poezen op dit moment in de online database “Id Chips” die al een tijdje bestaat. Dit is een privé initiatief. Je betaalt daar een bepaald bedrag voor (zo’n 15€) en dan kan men het chipnummer van je kat wél online terugvinden. Helaas werkt deze database intussen ook al niet meer zo goed omdat ze ermee aan het stoppen zijn – de officiële database moest er immers al 6 maanden geleden zijn.

Bovendien zal de nieuwe, officiële database géén gegevens overnemen uit de nu al bestaande database. Dus als je kat nu al online geregistreerd is, zal je ze nog eens opnieuw moeten registreren (mét de bijbehorende kost) in de nieuwe database eens die er is.

 

Het artikel van de inspecteur

 

Het is nog steeds een goed idee om katten te laten chippen maar vooral goed te laten registreren.

Misschien dat de databank niet up-to-date is maar je dient wanneer je verhuist, je gegevens aan te passen en niet alle kattenbaasjes doen dit spijtig genoeg.  Op onze site staan veel vermiste katten die niet naar behoren geregistreerd zijn. Gevonden katten worden niet altijd op een chip gecontroleerd en dit is nochtans gratis.

Dus bij deze ook een oproep om je kat te laten steriliseren/castreren, chippen en registreren.

Herbeluister hier de uitzending van De inspecteur

 

herbeluister

 

de databanken:

www.catid.be de Belgische Databank sinds 1/11/2017

asiel Gent (niet openbaar)

chipnummer 

idchips

asiel-dier

europetnet

cat-id

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER MEDIA-HETZE IN VERBAND MET OPNIEUW BETALEN VOOR AL GEREGISTREERDE KATTEN!
________________________________________________________________

Veel mensen zijn, begrijpelijk, kwaad. Zij hebben vandaag immers gehoord dat ze opnieuw moeten betalen voor de registratie van hun reeds geregistreerde kat. Wij hebben direct contact opgenomen met minister Weyts, om dit uit te klaren. Dit is de volledige waarheid:

De gevens van IDCHIPS (de huidige databank) e.d. zullen normaal WEL overgenomen worden. Alle informatie van alle recentelijk en vroeger geregistreerde katten zal dus WEL overgenomen worden in de nieuwe databank.

OP DIT MOMENT MOET DUS NIEMAND NAAR DE DIERENARTS VOOR EEN NIEUWE REGISTRATIE!

Maar: van zodra jullie als baasjes verhuizen, de kat van eigenaar verandert,… komt er een kost bij kijken. Waar het aanpassen van die gegevens binnen de oude databank gratis was, zoals bij honden, kan dat niet meer aangepast worden in de oude statische databank.

De hoofdreden is dat de nieuwe databank zal werken met het rijksregisternummer, en ze deze niet zomaar aan een dossier kunnen/mogen toevoegen. Dit, in combinatie met het feit dat heel wat gegevens van de oude databank onjuist zijn.

Een belangrijke opmerking: na die eerste (her)registratie in de nieuwe databank, zijn alle wijzigingen die achteraf gemaakt worden WEL gratis.

CONCLUSIE: alle gegevens van de oude databank worden overnomen, katten moeten niet opnieuw geregistreerd worden. Maar bij elke mogelijke wijziging van gegevens moet wel een nieuwe registratie, met rijksregisternummer, gebeuren en betaald worden.

Voor zij die nog wachten op de nieuwe databank om hun nieuwe kat te laten registreren: er wordt nog gewacht op het antwoord van de privacy comissie. Niemand weet hoe lang dit nog kan duren…

Voor meer vragen kunnen jullie steeds bij ons terecht.

Deel dit bericht zoveel mogelijk aub, zodat we iedereen CORRECT kunnen informeren!

bron dierenartsenpraktijk Overleie