Een kitten in huis? Dit zijn je kosten!

07 sep Een kitten in huis? Dit zijn je kosten!

1200

Het is opnieuw die tijd van het jaar waarop de mamapoezen zwanger zijn, dus binnenkort kan je overal nestjes jonge katjes te koop of te geef vinden.

Hoeveel kost het nu eigenlijk om een kat in huis te halen? De Inspecteur van Radio2 (Sven Pichal) trok op onderzoek bij Helga’s Poezenhuis Opvang en kwam terug met deze rekening:

Eenmalige kosten voor een kitten

Sinds september vorig jaar moet je elke poes of kater die je verkoopt of weggeeft steriliseren of castreren en chippen.

Laat je dus niet verrassen en let erop dat als je een kitten haalt bij ‘de neef van de buur van de dochter van de bakker’, dat het beestje een boekje heeft met daarin zijn chipnummer en de vermelding dat het gesteriliseerd/gecastreerd is en door welke dierenarts dat gebeurde.

  • Sterilisatie poes: +/- 120 euro
  • Castratie kater: +/- 60 euro
  • Chip: +/- 50 euro

Daarnaast moet een jonge kat ook nog een aantal vaccinaties krijgen tegen verschillende kattenziektes die een paar keer moeten herhaald worden en daarna slechts jaarlijks moeten vernieuwd worden.

  • Jaarlijkse kost: +/- 50 euro

Al kan het nog wat variëren van de ene dierenarts tot de andere, om een jonge kat in huis te halen mag je toch rekenen op een eenmalige kost van zo’n 250 euro.

Een kat of kitten uit het asiel of een kattenopvang

De meeste asielen vragen tussen de 100 euro en de 150 euro om een kat te adopteren die onvruchtbaar gemaakt is, gechipt en gevaccineerd is. Zij werken meestal samen met één of enkele dierenartsen die werken voor een lagere prijs omdat het over veel katten gaat in een asiel.

De jaarlijkse kosten

Eens je poes helemaal gesetteld is in je huis moet je nog rekening houden met enkele vaste kosten:

  • Kattenbakvulling: prijs hangt af van welke soort je kiest, maar dat hoeft niet erg duur te zijn.
  • Jaarlijkse vaccinatie: +/- 50 euro
  • Ontworming: 4 x per jaar aan 5€ per keer = 20 euro
  • Ontvlooiing: 4 x per jaar aan 5€ per keer = 20 euro

Voeding: hangt ook sterk af van welke je kiest, maar een minimum voor een goed voer lijkt toch 200 euro à 300 euro per jaar te zijn.

Maandelijkse kosten: 42 euro.

Bron:www.radio2.be/de-inspecteur