Laat uw kat chippen in juni. De stad Antwerpen betaalt u 12 euro terug!

01 jun Laat uw kat chippen in juni. De stad Antwerpen betaalt u 12 euro terug!

Laat uw kat chippen bij uw dierenarts

Jaarlijks lopen heel wat huiskatten verloren. Gevonden katten met een geregistreerde chip belanden snel terug bij hun baasje. Laat uw huiskat in juni 2015 chippen en registreren. De stad betaalt u 12 euro terug.

Wat is een chip?

Een chip is zo groot als een rijstkorrel. In deze microchip is een uniek registratienummer opgeslagen. Dit nummer is gekoppeld aan de contactgegevens van de eigenaar.

Hoe gebeurt het chippen?

De dierenarts plaatst met een injectienaald een chip onder de huid van uw kat. De behandeling is niet pijnlijk en uw huisdier zal nadien geen hinder van de chip ondervinden.

Na chippen komt registreren

Nadat uw huisdier door de dierenarts van een chip is voorzien, moet het dier nog geregistreerd worden. Als de chip niet of onjuist geregistreerd staat, worden uw contactgegevens niet gevonden en heeft de chip dus geen nut. Vergeet daarom niet om de chip te laten registreren door uw dierenarts. Als u verhuist, kan u uw adresgegevens gratis laten aanpassen.

Waarom chippen?

Sinds 1 september 2014 moet iedereen die een kat weggeeft of verkoopt, deze eerst laten steriliseren, identificeren en registreren. Ook de asielen doen dit. Dierenasielen, dierenartsen en politie hebben een chiplezer. Daarmee kunnen ze het unieke registratienummer van de chip lezen. Het nummer van de geregistreerde chip is gekoppeld aan uw contactgegevens. Zo kan uw verloren gelopen kat snel terug naar huis.

Komt u in aanmerking voor de subsidie?

Als u gedomicilieerd bent in de stad Antwerpen (district Antwerpen, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem of Wilrijk) op de datum van de ingreep bij uw huiskat.

Hoe vaak kunt u de subsidie aanvragen?

U mag de subsidie aanvragen voor het chippen van maximaal twee katten per gezin.

Hoe vraagt u deze subsidie aan?

  • U laat uw huiskat in juni chippen en registreren bij een dierenarts naar keuze.
  • U betaalt aan de dierenarts de volledige kostprijs voor de ingreep.
  • Samen met uw dierenarts vult u een aanvraagformulier in.
  • Onderaan deze pagina kan u het formulier downloaden en het subsidiereglement lezen.
  • Per huiskat vult u een apart formulier in.
  • Ten laatste één maand na de ingreep dient u het formulier in bij de stad Antwerpen. U kan het formulier opsturen met de post of mailen naar dierenwelzijn@stad.antwerpen.be

Wanneer wordt de subsidie uitbetaald?

Ten laatste zes maanden na de ontvangst van de aanvraag, indien aan alle voorwaarden is voldaan, stort de stad 12 euro op uw bankrekening.

Chippen honden

Voor het chippen en registreren van honden is er geen aanmoedigingspremie, omdat dit al verplicht is sinds 2004 (KB 28.05.2004 Artikel 2). Als u een hond wil verkopen of schenken, dan moet u het dier ongeacht de leeftijd eerst laten chippen en registreren. Koopt of krijgt u een hond, dan moet hij op voorhand gechipt en geregistreerd zijn. Als een hond bij u geboren wordt en u wil hem houden, dan moet u hem laten chippen en registreren voor de leeftijd van 4 maanden.

Bron: www.Antwerpen.be